Umum

10 Aktiviti Yang Sesuai Diberi Hadiah dan Cenderahati

Terdapat banyak aktiviti dan sambutan yang diraikan rakyat Malaysia. Dengan jumlah penduduk melebihi 32 juta orang, pelbagai budaya dan agama, kita dapat melihat variasi sambutan setiap masyarakat.

Untuk post kali ini, saya akan berkongsi 10 aktiviti yang sesuai diberi hadiah dan cenderahati.

1. Hari Anugerah Cemerlang

Hadiah untuk menghargai mereka yang cemerlang dalam pelajaran dan sukan. Biasanya diberi hadiah beg dan buku.

2. Hari Guru

Meraikan pengorbanan guru yang banyak berjasa. Para pelajar akan memberikan pelbagai jenis hadiah sama ada ready-made, custom-made dan paling bermakna hand-made.

hadiah-hari-guru

Hadiah hari guru seperti ceramic mug, buku, hamper dan kad ucapan.

3. Hari Sukan Sekolah

Aktiviti sihat untuk mencungkil bakat para pelajar dalam bidang sukan. Sama seperti akademik, bidang sukan sangat mendapat tempat di Malaysia jika pelajar serius dan benar-benar berbakat. Contohnya sukan bola sepak, badminton, sepak takraw dan olahraga.

Antara hadiah yang paling popular adalah trofi dan medal.

4. Sambutan Hari Lahir Pekerja

Sesetengah syarikat menganjurkan sambutan hari lahir (hari jadi) kepada pekerja. Ini untuk menghargai jasa mereka yang bersama-sama membangunkan syarikat.

Tidak kira pekerja bawahan, sokongan, sampingan atau sepenuh masa, para pekerja layak untuk diraikan.

Contoh hadiah yang sesuai adalah mug, beg, organizer dan juga power bank.

5. Ativiti Pemasaran di Booth Jualan

Para penjual (salesman) akan memberi khidmat nasihat dan cadangan atas produk yang mereka jual. Contohnya salesman penapis air, insuran dan produk kesihatan.

Sebahagian mereka mungkin inginkan maklumbalas dari anda seperti survey. Sebagai tanda penghargaan, mereka akan memberikan hadiah seperti pen yang bercop syarikat sebagai teknik pemasaran cenderahati.

Saya pernah dapat pen dan buku nota semasa ditemuramah penjual insuran. Walaupun tidak menyertai insuran mereka tetapi ia satu usaha untuk menghargai bakal pelanggan. Terima kasih ya.

6. Mendapat Pelanggan Baru

Jika anda membeli sesuatu barang yang mahal dari penjual, biasanya mereka akan hadiahkan sesuatu kepada anda. Ia sebagai tanda terima kasih atas sokongan anda kepada perniagaan.

Contoh paling mudah apabila anda membeli kereta baru. Apa anda dapat? Banyak hadiah seperti SmartTAG, t-shirt syarikat, payung, keychain, kunci keselamatan dan minyak penuh. Ya, minyak penuh juga adalah hadiah. Siapa nak bagi free?

7. Aktiviti Kempen Meraih Undi

Musim pilihanraya adalah musim rezeki untuk rakyat. Untuk meraih undi, calon dari parti bertanding akan mengambil hati pengundi dengan pelbagai cara.

hadiah pilihanraya

Kredit image: kabarwajo.com

Antaranya mengumumkan projek pembangunan, aktiviti kemasyarakatan, hadiah, sumbangan dan ziarah membawa sumbangan. Semua itu adalah hadiah kepada kita. Jika waktu lain mungkin jarang berjumpa atau lebih teruk lagi tak pernah bersua muka.

8. Aktiviti Meraikan Insan Kurang Berkemampuan

Dianjurkan oleh badan kerajaan dan juga swasta. Dikenali juga sebagai Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR). Bertujuan untuk meraikan mereka yang tidak berkemampuan, miskin dan juga sakit.

Biasa dibuat di rumah kebajian, anak-anak yatim, rumah warga emas dan hospital kerajaan.

Sumbangan yang biasa diberikan adalah makanan keperluan, pakaian, ubat-ubatan dan juga wang ringgit.

9. Majlis Akikah dan Cukur Rambut

Ibu bapa yang dikurniakan anak akan mengadakan majlis akikah dan cukur rambut. Majlis akikah sama ada menyembelih kambing atau lembu bergantung kepada kemampuan keluarga.

Kenapa bukan cukur jambul? Kerana dalam Islam sunah mencukur keseluruhan rambut anak yang baru lahir pada hari ketujuh. Jangan ikut adat tapi ikut sunah. Bimbang jika salah adat, boleh merosak akidah dengan aktiviti khurafat.

Untuk bacaan tambahan:

Bagi Datuk Abu Hassan Din al-Hafiz, yang juga bekas Pegawai Agama Istana Negara, terdapat banyak perkara yang membuatkan adat cukur jambul dilakukan masyarakat Melayu bertentangan dengan sunnah mencukur rambut yang dituntut Rasulullah S.A.W. antaranya penggunaan buah kelapa.

“Soalnya, kenapa guna buah kelapa? Apakah relevan amalan sebegini dengan masyarakat Islam?”, tanya beliau.

Beliau berkata majlis cukur rambut tidak wajib disertakan dengan marhaban atau berzanji memadai dengan bersyukur sahaja melainkan jika diadakan akikah bolehlah diadakan jamuan.

Namun disebabkan rasa gembira menerima cahaya mata baru, masyarakat mengadakan majlis itu secara besar-besaran hingga menampakkan unsur-unsur kemewahan.

“Perbuatan ini (mengadakan majlis) tidak menjadi kesalahan asalkan niat dan tujuan diadakan adalah ikhlas kerana Allah. Cuma dibimbangi sekiranya ia bertukar menjadi riak maka ia menjadi satu kesalahan”, katanya.

Beliau menegaskan bayi yang baru dilahirkan seharusnya tidak didedahkan dengan perkara khurafat dan bidaah sejak masih kecil supaya mampu membesar menjadi orang yang berguna kelak – sumber Sinar Harian.

Untuk majlis ini, ibu bapa kanak-kanak akan memberi hadiah berupa yassin, buku doa, kuih muih dan minuman.

10. Majlis Kenduri Kahwin

Orang kita datang kenduri dapat makan free, balik kenduri dapat hadiah lagi. Bersyukur. Itu tanda tuan rumah sangat bersyukur dan seronok kita dapat hadir majlis mereka.

Sebagai tanda terima kasih, tuan rumah akan berikan hadiah seperti bunga telur, kuih tradisional dan ada juga dapat air minuman.

Jadi, banyak aktiviti yang sesuai diberikan cenderahati dan hadiah.

Apa aktiviti anda yang boleh juga diberikan hadiah? Kongsi sikit di ruangan komen.

MOHD

Umum

Cenderahati Sekolah Hujung Tahun. Apa Anda Harapkan?

Baru kami sedar, tiada artikel di website untuk bulan Oktober 2016. Bukan tidak boleh buat tetapi kesibukan membataskan usaha untuk kemaskini blog. Bulan September 2016 pun cuma sempat 2 artikel sahaja. Hehe. Sempat juga update di Facebook.

Itu semua alasan. Jika hendak seribu daya, tidak hendak seribu dalih. Semua orang ada masa 24 jam. Bagaimana mereka boleh kemaskini blog secara konsisten tetapi kami tidak boleh? Nasihat untuk kami yang selalu alpa.

aktiviti-cuti-sekolah

Masuk hari ini , sudah 2 hari kita memasuki bulan November 2016. Semua orang sudah berkira-kira untuk:

Continue reading “Cenderahati Sekolah Hujung Tahun. Apa Anda Harapkan?”

Umum

5 Pilihan Hadiah Untuk Majlis di Sekolah

Setiap tahun pasti ada majlis di sekolah sama ada tadika, pra-sekolah, sekolah rendah ataupun sekolah menengah. Antara majlis yang kerap diadakan adalah Majlis Penyampaian Hadiah, Majlis Anugerah Cemerlang, Hari Sukan, Hari Kantin dan Hari Guru.

pemenang-euro-2016-portugalSeronoknya majlis-majlis ini kita tak perlu masuk kelas. Jadi tidak perlu belajar pada hari tersebut. Lebih seronok lagi, kita adalah orang yang menerima anugerah, hadiah dan pengiktirafan. Terkenang balik zaman-zaman dahulu. Penuh satu beg rakan-rakan yang pandai dapat hadiah.

Kali ini kami ingin kongsikan 5 pilihan hadiah yang sesuai diberi semasa majlis-majlis tersebut. Jom sama-sama baca:

1. Mug

Ini antara barangan yang selalu diberikan. Khususnya jika ada majlis Hari Guru. Para pelajar akan membeli mug dengan pelbagai ucapan positif kepada guru mereka. Tidak kira guru kelas sendiri atau guru-guru lain. Tetapi untuk jimat kos, cuma berikan kepada guru kelas atau guru yang mengajar mereka sahaja. Walaupun sebiji mug, tetapi nilai penghargaan seorang pelajar kepada guru sangat tinggi.

2. Buku 

Item wajib dalam senarai hadiah. Kerap kali akan dapat buku tulis, buku nota dan paling seronok dapat buku cerita. Pada zaman kami, buku Cerita Sang Kancil paling terkenal. Orang cakap, kalau selalu baca buku Sang Kancil akan jadi bijak macam haiwan tersebut. Tetapi bila fikirkan semula, Sang Kancil ni macam mengajar menipu sahaja, betulkah?

Kebaikan hadiah buku seperti buku tulis dapat digunakan kembali oleh para pelajar. Jika diberi semasa Majlis Anugerah Cemerlang pada hujung tahun, para pelajar dapat menggunakan kembali pada tahun hadapan. Jimat belanja untuk beli buku tulis baru.

3. Alat Tulis

Untuk alat tulis biasanya didatangkan dalam satu pakej beserta kotak pencil. Zaman dahulu kotak pencil besi. Dalamnya akan ada beberapa batang pensil 2B, pemadam, pengasah pensil dan pembaris plastik.

Untuk sekolah menengah, cenderahati atau hadiah biasanya set lukisan geometri, kotak pensil dan pen. Para guru memberikan hadiah sebegini untuk manfaat semula kepada para pelajar.

4. Medal dan Trofi

Ini biasanya penganugerahan semasa Hari Sukan. Setiap pelajar akan diberikan rumah sukan. Ada rumah sukan yang nama warna, nama kenderaan, nama gunung dan banyak lagi. Jika seorang pelajar aktif dalam olahraga dan menjadi atlet harapan, dia bukan sahaja dapat satu medal atau trofi tetapi akan dapat lebih daripada satu.

Bergantung di leher, bangga ibu bapa yang melihat. Lebih hebat, diumumkan sebagai Olahragawan Sekolah. Saham terus melambung tinggi masa tu.

5. Beg

Ini item yang sedikit mahal. Biasanya untuk yang terbaik sahaja akan menerimanya. Contohnya Tokoh Pelajar dan Olahragawan Sekolah. Namun, beg juga dijadikan sumbangan kepada pelajar yang memerlukan. Masih ingat lagi semasa di sekolah rendah, ada rakan yang kurang bernasib baik menerima hadiah beg kain logo Batman. Cemburu tengok sebab cantik.

Banyak lagi sebenarnya item atau barangan yang boleh dijadikan hadiah, cenderahati atau sumbangan kepada para pelajar. Bukan harga barangan yang menjadi ukuran tetapi nilai, tanda kasih sayang dan penghormatan itu yang sebenarnya ingin dibuktikan.

Siapa yang tidak suka terima hadiah bukan? Bagi mereka yang menerima hadiah, ucapkan syukur dan balas jasa dengan belajar bersungguh-sungguh. Bagi yang tidak menerima, usah berduka tetapi teruskan perjuangan kerana kejayaan itu bukannya dari bakat tetapi usaha yang gigih.

ZAINI

018-2122 510

Kredit gambar: www.dailymail.co.uk

Umum

Salam Aidil Fitri, Raikan Dengan Kesyukuran

Salam sejahtera,

Beberapa hari saja lagi umat Islam seluruh dunia akan menerima kedatangan Syawal. Bermakna, akan meraikan hari kemenangan umat Islam dengan menyambut Hari Raya Aidil Fitri. Tanda kemenangan ini setelah mengharungi madrasah Ramadhan yang penuh rasa ketakwaan, kesyukuran dan rasa insaf.

aidilfitri1437

Pada anda yang sentiasa menyokong kami..

Sama ada anda adalah pelanggan, sekadar bertanya atau berbual, kami amat menghargai sokongan, kritikan dan cadangan. Kerjasama daripada anda sangat bermakna bagi untuk kami menambah baik perkhidmatan sedia ada. Pada masa yang sama kami akan teruskan memberi perkhidmatan cemerlang dalam cenderahati korporat.

Jutaan terima kasih yang tidak terhingga kami ucapkan.

Pada ayah dan ibu…

Ampun maaf dipinta. Tulus ikhlas mereka membesar dan mendidik tiada siapa dapat membalas dengan harta. Hanya doa dan ingatan kita pada mereka memberi seribu keriangan di wajah.

Tiada harapan selain untuk melihat anak-anak menjadi insan berguna pada keluarga. Ya Allah, ampunkan mereka, berilah kebaikan, kesejahteraan dan rahmat pada kedua ibu bapa kami…

Pada mereka yang pulang berhari raya di kampung…

Berhati-hari dalam perjalanan. Jangan terlalu difikirkan cepat sampai sehingga mengabaikan undang-undang jalan raya. Paling penting, jangan dipandang rendah kesihatan kita. Jika penat dan mengantuk, berehat dahulu di mana-mana. Kampung tak mana Bang!

Pada mereka yang bertugas untuk negara…

Kami ucapkan jutaan penghargaan dan tabik hormat atas jasa pengorbanan kalian demi agama, bangsa dan negara. Moga Allah Taala sentiasa memberi perlindungan keselamatan dan limpah pada semua. Khas buat tentera, polis, bomba, pekerja di sektor awam dan swasta juga pada mereka yang bertugas di hari mulia.

… dan pada mereka yang menyambut Aidilfitri…

Nikmati rasa syukur atas kurniaan yang tidak terhingga. Nikmat keamanan, kesihatan, makanan dan perlindungan yang Allah berikan. Bersyukur pada Yang Esa tanda kita hamba yang bertakwa.

Salam Aidil Fitri 1437H

Maaf Zahir & Batin dari kami

MOZAS GLOBAL RESOURCES

KhidmatCetakBaju.com | GiftStore.my